Lego - egy gyerekkori álmom. Én még mindig erről az életről álmodok és én még mindig ezt az álmot élem.
Ezen a blogon hát LEGO-ról olvashatsz mindenfélét: tippek, trükkök, érdekességek, hírek, technikai háttérinformációk és saját alkotások.

Utolsó kommentek

  • devor: azt szeretném megkérdezni hogy hol lehet megtalálni a 8275-ös modellt? (2012.10.22. 17:47) Lőjünk politikusra
  • g-zula: Kénytelen voltam leszedni a többi linket, mert nagyon régi volt már az információ, a legtöbb oldal... (2012.01.24. 15:27) Hol vegyek?
  • Szoki80: Sziasztok! Tud vki infot adni a hasznaltlego.hu oldallal kapcsolatban? Egy hete leadtam a rendelés... (2011.09.19. 15:35) Hol vegyek?
  • Beyatrix: Szia! Kinéztem a bricklink oldalról egy legot, de fogalmam sincs hogyan lehet onnan rendelni. Tudn... (2011.03.27. 15:17) Hol vegyek?
  • lapa: ez vagy humvee vagy hmmwv. esetleg egy fotó alulról? köszi. (2010.12.31. 20:43) Humwee
  • Utolsó 20


A LEGO®, a Technic® és a Model Team® a LEGO Group bejegyzett védjegyei. Ez az oldal semmilyen kapcsolatban nem áll a LEGO®-val.

LEGO®, Technic® and Model Team® are trademarks of LEGO Group, which does not sponsor, authorize or endorse this site.


Lőjünk politikusra

2008.03.17. 21:10 | g-zula | 6 komment


Projekt: Tank
Méretek: ?/?/?
Súly: ?
Idő: kb. 1 hetet dolgoztam rajta


Mérgesedik a politikai helyzet az országban. Ideje bevetni valami "radikális" megoldást. Ezért készült el az itt látható tank. ;) Na és azért is, mert nemrég szereztem lánctalpakat a 8275-ös készletből. Sok fotót végig néztem igazi tankokról, mielőtt elkezdtem a munkát. A választásom egy Abrahms modellre esett...


A cikk nem ért véget...




A modell

Ahogy nekifogtam építeni, hamar kiderült, hogy az Abrahms nem lesz jó. A lánctalpaim túl rövidek voltak ahhoz a típushoz. Ráadásul eldöntöttem, hogy működő löveget is akarok, hogy legyen valami értelme is a tanknak. Hiszen rendet akartam teremteni, vagy mi. Na, ha nem is a Parlamentben, de legalább a szobámban. A löveggel mindjárt két gond is akadt. Az egyik, hogy tekinélyes méretű lett. A másik, hogy tavirányítással csak 4 motort tudok működtetni. Ebből kettő a tankot hajtja, egyik a löveget emeli. A megmaradt motor vagy felépítményt forgatja, vagy a löveget működteti. Ez utóbbi mellett szavaztam, lévén sokkal érdekesebb feladat egy géppuska-ágyút építeni, mint egy forgó felépítményt...



Funkciók:
  távirányítással működő motorok, előre-hátra, fordulás (2 db nagy 9V motor a 8275-ből)
  távirányítással emelhető löveg (1 db kis 9V motor a 8275-ből)
   távirányítással működtethető, sorozatlövésre képes löveg (1 db kis 9V motor a 8275-ből)




Kénytelen-kelletlen, leszavaztam az Abrahms tankot, hisz ezek után olyan modell kellett, aminek nincs forgatható felépítménye. A régebbi tankok ilyenek voltak, viszont túlságosan egyik sem tetszett. Végül úgy döntöttem, hogy egy-egy részletet átveszek innen-onnan, de egy saját modellt fogok építeni. A lánctalpat óvó páncélzat opcionális, egy mozdulattal meg lehet szabadulni tőle, ha valakinek nem tetszene.



A löveg

A tank legérdekesebb funkciója minden bizonnyal a löveg. Nem túl bonyolult, bár rengeteget dolgoztam vele. Finomítottam rajta, próbáltam a méretét csökkenteni, és megbízhatóbbá tenni a működését. Végül a lehető legegyszerűbb megoldást választottam. A löveg erejét egy kerékfelfüggesztéshez való nagy rugós tag adja. Ezt a legnagyobb Technic fogaskerék húzza fel, majd oldja ki. Töltényként 3-as tengelyek szolgálnak, amiket a gravitáció tol a rugós tag elé. Az első változatban egy fogasléc adagolta a töltényeket, de elég sok beállítást igényelt minden újratöltéskor, és ennek ellenére sem volt megbízható. Sajnos a löveg most sem tökéletes, néha kihagy egy-egy lövést. A másik gondja, hogy a rugós tag olyan hirtelen fékeződik le, hogy beledugott tengely - ami elsütőként szolgál - néhány lövés után kissé kicsúszik belőle. Ezen nyilván lehet javítani, de ahhoz szét kell szedjem szinte az egész tankot. Tehát az majd egy következő feladat. Addig is, lőjünk ezzel politikusra.

A bejegyzés trackback címe:

https://dreaminglego.blog.hu/api/trackback/id/tr67335564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butcher 2008.03.22. 23:59:53

Tetszik az elemtartó elhelyezése, okosan kihasználtad a nagy sima felületét :>

Smileykiller (törölt) · http://smileykiller.blog.hu 2008.06.23. 11:14:12

Uram....atyám!!!!
Nem semmi tank!Kár hogy nekem olyan nincsen :(

Peti97 2009.05.03. 17:50:11

Nem tudnád felrakni az építés lépéseit?

homa 2009.05.14. 10:49:20

Ez az egyik legérdekesebb és legszebb modell, amit eddig láttam Technikből. Gratulálok! Néhány "műszaki rajz" engem is érdekelne.

g-zula 2009.05.19. 11:58:11

Köszi! Hát, szétnézek a fotóim között, hátha van valami. A tankot már régóta szétszedtem, nem emlékszem, hogy készült-e fotó építés közben. Azóta már egy távirányítású bogárhátú VW van az asztalon, félig készen ... sajnos hónapok óta. :)

devor 2012.10.22. 17:47:29

azt szeretném megkérdezni hogy hol lehet megtalálni a 8275-ös modellt?

süti beállítások módosítása