Lego - egy gyerekkori álmom. Én még mindig erről az életről álmodok és én még mindig ezt az álmot élem.
Ezen a blogon hát LEGO-ról olvashatsz mindenfélét: tippek, trükkök, érdekességek, hírek, technikai háttérinformációk és saját alkotások.

Utolsó kommentek

  • devor: azt szeretném megkérdezni hogy hol lehet megtalálni a 8275-ös modellt? (2012.10.22. 17:47) Lőjünk politikusra
  • g-zula: Kénytelen voltam leszedni a többi linket, mert nagyon régi volt már az információ, a legtöbb oldal... (2012.01.24. 15:27) Hol vegyek?
  • Szoki80: Sziasztok! Tud vki infot adni a hasznaltlego.hu oldallal kapcsolatban? Egy hete leadtam a rendelés... (2011.09.19. 15:35) Hol vegyek?
  • Beyatrix: Szia! Kinéztem a bricklink oldalról egy legot, de fogalmam sincs hogyan lehet onnan rendelni. Tudn... (2011.03.27. 15:17) Hol vegyek?
  • lapa: ez vagy humvee vagy hmmwv. esetleg egy fotó alulról? köszi. (2010.12.31. 20:43) Humwee
  • Utolsó 20


A LEGO®, a Technic® és a Model Team® a LEGO Group bejegyzett védjegyei. Ez az oldal semmilyen kapcsolatban nem áll a LEGO®-val.

LEGO®, Technic® and Model Team® are trademarks of LEGO Group, which does not sponsor, authorize or endorse this site.


Lőjünk politikusra

2008.03.17. 21:10 | g-zula | 6 komment


Projekt: Tank
Méretek: ?/?/?
Súly: ?
Idő: kb. 1 hetet dolgoztam rajta


Mérgesedik a politikai helyzet az országban. Ideje bevetni valami "radikális" megoldást. Ezért készült el az itt látható tank. ;) Na és azért is, mert nemrég szereztem lánctalpakat a 8275-ös készletből. Sok fotót végig néztem igazi tankokról, mielőtt elkezdtem a munkát. A választásom egy Abrahms modellre esett...


A cikk nem ért véget...


Hajtogassunk WC papírt LEGO robottal!

2008.02.19. 11:20 | g-zula | Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek

Ha azt hittétek, hogy az előző cikknél vicceltem, amikor WC-papírt hajtogató LEGO robotokat emlegettem, akkor bizony súlyosan tévedtetek. A Berkeley UC suli néhány hibbant tanulója bizony kitalálta a tutit, és egy LEGO mindstorms doboz (újból említeném, hogy cirka 80 ezer forint bagó összegért nálunk is kapható) tartalma, egy olló és némi vashulladék felhasználásával elkészítették a hihetelen WC-papír-hajtogató-és-leszakító automata robotot. A fiúk szerint főleg a japán high-tech piac lenne vevő az ötletre.

A videón két próbavágást látunk, az elsőnél még minden rendben, a másodiknál már kissé dezintegrálódik a készülék. Mindenesetre igéretes a projekt, ezek a fiúk még sokra viszik. ;) Találgatom mi jöhet még ezután. Automata légfrissítő robot? Vagy netán a fenekemet is meg fogja törölni a LEGO? Hm, azt inkább kihagynám, marad a hagyományos metodika...

Ti földi halandók, csodálkozzatok:Öblítsünk WC-t LEGO-val!

2008.02.14. 21:32 | g-zula | 2 komment

Címkék: érdekességek

Nagyszerű hírrel szolgálhatok! Will Gorman és Mike D'Amour élkészítette a LEGO fanatikusok otthonából mindenképpen hiányozhatatlan automatikus LEGO WC öblítőt. A robotszerkezet képes érzékelni ha valaki leült, majd addig vár, amíg az illető kikerül az érzékelő látóteréből. Ezek után egy gyors "köszönöm" és máris kavarog lefele a barna cucc. Mi sem praktikusabb. Sajnos közben egyébre nem használhatjuk a robotika készletet, de hát azért a potom 80 rongyosért igazán vehetünk egy másikat. Abból például készíthetünk WC papír leszakító és hajtogató robotot, esetleg egy automata légfrissítő szerkezetet. Megfelelően hosszú távon valószínűleg visszahozza az árát. ;) Na, ezek a dolgok adnak igazán értelmet az építésnek. Ehhez szóljatok hozza, ha tudtok:

Fotó kredit: BattleBricks


Mobil daru

2008.02.06. 19:55 | g-zula | 1 komment

Címkék: saját alkotások
Projekt:Mobil daru
Befejezve:2007 december


Az interneten rátaláltam Jennifer Clark Demag AC50-1-es darujára. Lenyűgöző, érdemes megnézni. Elhatároztam, hogy én is hasonlót fogok építeni. Bár az már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy jódarabig nem fogok tudni ennyire részletes modellt építeni, főleg mert nincs annyi megfelelő alkatrészem. Úgy határoztam, hogy a technikai részletekre fogok ráhajtani, és megpróbálok minél több működő funkciót megvalósítani. Ráadásul ezt minél valósághűbben. Másrészt nem szerettem volna pontosan ugyanazt a darut megépíteni, mint Jennifer. Ezért egy nagyon hasonló, de mégis kicsit más típust választottam, a Demag AC80-2-est. Eléggé használható specifikáció érhető el a gyártó weblapján.Hatlábú járkáló robot-bogár

2008.02.03. 11:43 | g-zula | 3 komment

Címkék: saját alkotások

 

Projekt:Hatlábú járkáló robot-bogár
Befejezve:2004 január


Robotokat építeni nagyszerű dolog. Mindig vágytam a LEGO robotika készletére, de az országban sajnos irreálisan magas áron kínálják - szerintem. És a pénztárcám szerint. Így fapadosabb megoldásokra "fanyalodtam".
Ez egy hatlábú kis robot, ami lépkedni képes. Nem valami gyors, és nem valami ügyes, de azért lépked. Ez a verzió fordulni még nem tud, csak egyenesen járkál. A lábak úgy vannak beállítva, hogy legalább három mindig a talajon marad, nagyjából egyszerre mozognak. Nyilván létezik ennél sokkal bonyolultabb megoldás is, amikor a lábak egyenként mozdulnak előre. Azt puszta mechanikával kicsit bonyolultabb megoldani, oda nem árt egy programozható fejegység, egy RCX. Nekem az sajnos nincs. De talán majd még próbálkozok megépíteni egy okosabb változatot is.


Funkciók:
 a robot 6 lábon jár (1 db. 9V-os motor)


Felfüggesztés-típusok I. (bevezetés)

2008.01.18. 19:17 | g-zula | 1 komment

Címkék: technika

Hogyan jön ez ide?

Felfüggesztései az autóknak szoktak lenni. Ez tartja helyén a kerekeket, tudniillik. Az pedig elég gyakori, hogy LEGO-ból autót építünk. A modellezők egyik célja, hogy minél valósághűbb és működőképes alkotásokat hozzanak létre. Nem utolsó sorban, ha játszani is akarunk a modelljeinkkel, működtetjük őket, kivisszük terepre, feltétlenül szükségünk lesz egy tisztességes felfüggesztésre, különben szemünk fényének baja eshet. Ebben a témában segíthet nekünk eligazodni a következő cikksorozat.
Motorized bulldozer (8275)

2008.01.18. 08:56 | g-zula | 3 komment

Címkék: hivatalos készletek

Egyetlen dolgot kértem az Angyaltól (gyengébbek kedvéért Télapó, Jézuska, Père Noël, Santa Claus, etcetera). A dolog így harminc tájékán enyhén szólva is mulatságos. És költséges is. Na de hát ezt az Angyalka elintézi. Tehát én egy motorizált buldózert kértem... (VIDEÓÓÓ !!!)

Projekt: Motorized bulldozer (8275-1)
Méretek: ?/?/?
Súly: ?
Alkatrészek: 1387 db.
Alkatrészlista:
Útmutatás: -
Elkészítési idő: kb. 4 óraFüggetlen hátsó felfüggesztés

2008.01.14. 19:44 | g-zula | 2 komment

Címkék: technika

A LEGO kerékfelfüggesztésekkel a legnagyobb baj, hogy ekkora méretben rendszerint nincs elég hely az alkatrészeknek. Ha minden valós funkciót megpróbálnánk beépíteni, hatalmas kerekekre lenne szükség, vagyis léptéket kellene váltsunk. Úgy gondolom, hogy sajnos az LEGO eddigi próbálkozásai még nem tökéletesek. Így hát improvizálunk. A lehetőségek adottak: vagy kihagyunk bizonyos funkciókat, vagy kicsit eltérünk a valóságtól. Magyarul csalunk. ;)

Hát lássuk az én egyik ilyen csalásomat. Független hátsó felfüggesztést szerettem volna készíteni egy F1-es modellhez, meghajtással. Viszont a szokásos módon nem volt elég hely a csuklós tengelyeknek.

Ebben a megoldásban a csuklós tengelyek nem egyenes vonalban közelednek egymás fele, hanem egyik elölről, a másik pedig hátulról kerüli meg a meghajtást biztosító központi fogaskerekeket. Furcsa megoldás, de működik, és a kerekek szabadon rugóznak a meghajtás ellenére. Ezzel a módszerrel legalább 8-10 egységet (stud) sikerült megspórolni.


Humwee

2008.01.14. 19:03 | g-zula | 1 komment

Címkék: saját alkotásokProjekt: Humwee
Befejezve: 2004 február
Méretek
(SZxHxM):
25cm x 40cm x ?

A legextrémebb 4x4 terepjáró, a legmasszívabb, a legstabilabb ... naná, hisz az amerikai hadseregnek készült: ez a Humwee. Hát úgy gondoltam, építsünk egy ilyent is. Igaz, ez az első verzió nem lett igazi 4x4, de a következő majd az lesz.


Tow truck (8285-1)

2008.01.12. 21:06 | g-zula | Szólj hozzá!

Címkék: hivatalos készletek

Legnagyobb meglepetésemre az Angyal ezt a készletet is elhozta. Remek készlet, fantasztikusan néz ki az összrakott teherautó és rengeteg funkcióval rendelkezik.

Projekt: Tow truck (8285-1)
Méretek: ?/?/?
Súly: ?
Alkatrészek: 1877 db.
Alkatrészlista:
Útmutatás:
Elkészítési idő: kb. 5 óraNyerges vontató

2008.01.12. 14:28 | g-zula | 4 komment

Címkék: saját alkotásokProjekt: Nyerges vontató
Befejezve: 2003 március


Mit is mondhatnék? Egy ausztrál nyerges vontató építése szerintem minden Technic-építő álma. Itt van tehát az én egyik ilyen próbálkozásom, de gyanítom, hogy nem az utolsó ilyen jellegű.


Funkciók:
  független első felfüggesztések
  merev hidas, lengőkaros hátsó felfüggesztések, egyikük differenciálművel
  nyitható motorház, hűtőrács és ajtók
  működő kormánykerék
  9V-os motorral meghajtott hátsó futómű (2. tengely)
  9V-os motorral meghajtott 4 hengeres motor mozgó dugattyúkkal, ventillátorralJeep

2008.01.10. 14:53 | g-zula | Szólj hozzá!

Címkék: saját alkotásokProjekt:Jeep
Elkészítési idő:kb. egy délután
Befejezve:2002 március


Egy gyorsan megépített model, ami pusztán azért készült, hogy sógornőmnek megmutassam a játék szépségét és lehetőségeit. Nem használtam valós referencia-modelt, a terepjáró csak a fantázia szüleménye.


Funkciók:
 független első felfüggesztések
 merev hidas, lengőkaros hátsó felfüggesztés, differenciálművel
 állítható ülések
 működő kormánykerék
 9V-os motorral meghajtott hátsó futómű